Waarom je moet doen waar je goed in bent (itt zwakke punten verbeteren)


Mijn dochter had een keer een heel mooi gedicht geschreven voor een vriendin van mij. Vol trots geeft ze het aan haar, zij leest het gedicht en ziet meteen een spelfout staan; in plaats van “heeft” had ze "heefd" geschreven. Ik zie mijn dochter rood worden. Weg trots.

Ons brein is gericht op het ontdekken van fouten
Ik kan het mijn vriendin niet eens kwalijk nemen, want zo gaan we dagelijks met elkaar om; zien wat iemand echt goed kan, is nu eenmaal moeilijker dan zien wat er mis gaat of fout is.

In bedrijven gaat dit niet anders
De nadruk bij beoordelings-, functionerings- en POPgesprekken ligt op het VERBETEREN van competenties en ontwikkelen van vaardigheden die je nog ontbeert. Hierdoor weten we vaak beter te benoemen wat we NIET kunnen dan wat onze talenten zijn.

Talent


De vergissing is dat we denken dat als we ergens goed in zijn, we er dan geen aandacht aan hoeven te besteden. Terwijl  het onderzoek van Marcus Buckingham (2007) het tegenovergestelde laat zien. Als je ontwikkelt waar je van nature aanleg voor hebt en goed in bent, dan wordt je daar beter in en je welbevinden op het werk wordt ook meer. Ook is er een verband met betere financiële resultaten in de organisatie.

Talenten worden vaak als iets vanzelfsprekends gezien
Waarom MEER uit je talent halen? Omdat:

- Talenten ontwikkelen geeft de meeste groei (meer dan ontwikkelen van zwakke punten)
- Medewerkers krijgen er meer energie van (dan van het ontwikkelen van zwakke punten), zelfs bevlogenheid!
- Ze zijn meer bereid om anderen te helpen
- Ze ontwikkelen hun zwakkere kanten toch wel als ze die nodig hebben om hun sterke kanten verder te ontwikkelen
- Teams waarin gewerkt wordt vanuit de kracht van medewerkers presteren beter dan teams waarbij dat niet gebeurt.

Stel je bent heel goed in het oplossen van technische problemen, maar jouw werk vereist ook dat je goed met anderen kunt omgaan. Het ontwikkelen van deze sociale competentie gaat alleen maar goed lukken EN energie opleveren als dit samen gaat met het verder ontwikkelen van jouw talent om technische problemen op te lossen. Richt je daarom nooit alleen op het verbeteren van je zwakke kanten.

Er zijn 2 manieren om talenten verder te ontwikkelen:
1. Opschalen. Dat wil zeggen in een uitdagendere contaxt hetzelfde doen, bijv technische problemen bij meerdere teams of organisatiebreed oplossen.
2. Verdiepen van het talent, bijvoorbeeld complexere technische problemen leren oplossen.

Dit is ook op jouw van toepassing
Wat doe je graag en ben je ook nog eens goed in? Een talent is namelijk een vaardigheid waar je heel goed in bent én veel plezier aan beleeft.

Een vraag om je talent(en) te ontdekken: wanneer ben jij ‘in je element’?
Ga dat eens een paar dagen na. En beantwoord dan pas de volgened vragen: Hoe zou je jouw talent kunnen opschalen?
Hoe zou je jouw talent verder kunnen verdiepen?
Wat is je droom over de toekomst?
Hoe zou je deze talenten daarbij in kunnen zetten?

Doe je deze excercitie liever samen met iemand, geef je dan op voor een talentengesprek. Voor een gratis intake, bel 075-7720256.

©Anita Roelands

 

Ik begeleid managers en professionals met veeleisende banen in profit, onderwijs, zorg- en culturele sector die zich overbelast voelen en vinden dat het zo niet langer kan. Ik ben arbeidspsycholoog en ik help je om 'n burn-out te voorkomen en de accu gevuld te houden zodat je elke dag fit en fluitend naar je werk gaat.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Connect met mij op LinkedIn of stuur je mail naar anita@roelandscoaching.nl

Wil je meer artikelen ontvangen met tips hoe je stress en werkdruk de baas wordt en je accu gevuld houdt, zodat je fit en fluitend naar je werk gaat? Meld je dan in de rechterkolom hiernaast aan voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book "Burn-out ontmaskerd" vol met tips en handvatten hoe je een burn-out kunt voorkomen. (persoonlijke gegevens blijven vertrouwelijk en worden niet doorgegeven aan derden)

 

Wil je dit artikel delen op LinkedIn of Facebook?