Je innerlijke criticus, van lastpost tot bondgenoot

Hoe vaak hoor je in een burnoutsituatie niet de opmerking om je heen: “je moet het accepteren?” En er is weinig zinnigs tegen deze boerenwijsheid in te brengen. Maar accepteren dat je geen energie meer hebt, hoe doe je dat?

Dat leer je door het gesprek aan te gaan met die lastpost van binnen die steeds negatieve opmerkingen maakt als: “je bent een slappeling, want je geeft het op”, “je kan je collega’s niet in de steek laten”, “niet zeuren, van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan” of “straks val je door de mand”. Hoewel je deze gedachtes misschien belachelijk vindt, toch luister je er naar.

Door het gesprek aan te gaan met je Innerlijke Criticus ontstaat de mogelijkheid je eigen onderdrukte gevoelens en behoeftes te ervaren. Je maakt explicieter hoorbaar wat deze Innerlijke Criticus de hele dag door zegt. Het laat je zien wat de oorzaken van stress zijn en waardoor jouw energie ‘wegloopt’.

Probeer in het gesprek met je criticus niet om je negatieve gedachten te elimineren. Ten eerste lukt je dat nooit en ten tweede gaan er onder deze negatieve gedachtes gevoelens en behoeftes schuil, die van belang voor je zijn om gehoord te worden. Door alles te willen elimineren, gooi je essentiële informatie over je eigen gevoelens en behoeftes weg.

Dus luister naar de kritiek die je op jezelf hebt en kijk welke angst of bezorgdheid daaronder zit. Wanneer de Innerlijke Criticus je bijvoorbeeld bestookt met de opmerking dat je een slappeling bent als je niet snel je werk op hetzelfde werktempo hervat, blijkt daar misschien de behoefte aan zekerheid (behouden van baan en salaris) onder te zitten.

Je kunt in het vervolg in onderhandeling met je Innerlijke Criticus rekening houden met deze behoefte aan zekerheid, bijvoorbeeld door minder te besteden, een financiële buffer te creëren of af te spreken met jezelf dat je eens per 2 weken contact houdt met je werk. Serieus nemen van je zorgen, wensen en angsten en ernaar handelen, betekent dat je jezelf en je grenzen accepteert.

Mijn ervaring is dat deze werkwijze bij uitstek geschikt is bij allerlei vormen van stress. Probeer het eens en schrijf een week lang alle gedachtes van je innerlijke criticus op. Je kunt ook op papier gesprekken voeren met je Innerlijke Criticus.

Succes!

Anita

Het herkennen en in evenwicht brengen van verschillende kanten in jezelf (zoals de innerlijke criticus) kan door middel van de voice dialogue methode, een krachtig coachingsinstrument om om te gaan met dilemma’s en onbalans.

Wil je hier meer van weten, of deze methode eens een keer ervaren, geef je dan op voor een probeersessie (€ 238,- incl BTW voor 2 uur).

 

©2011 Anita Roelands

 

Deze nieuwsbrief is bedoeld voor mensen die energie en passie willen vergroten in hun werk, waardoor ze actief sturing geven aan hun loopbaan en het werk doen wat bij ze past.

Wil je meer artikelen ontvangen over met tips hoe je stress de baas wordt en vol inspiratie blijft op je werk, zodat je optimaal sturing en plezier hebt op het werk? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book "Burn-out ontmaskerd" vol met tips en uitleg hoe je een burn-out kunt voorkomen. (persoonlijke gegevens blijven vertrouwelijk en worden niet doorgegeven aan derden)

 

Wil je dit artikel delen op LinkedIn of Facebook?