Ruim je funeste gedachten op -recept voor een gelukkig en constructief leven-

Ik was vrijdag op een congres over veerkracht bij stress en burn-out en daar werd maar weer eens bevestigd: je brein bepaalt hoe je je voelt. Bepaalde gedachten kunnen zelfs dodelijk zijn. Denk maar eens aan mensen die zelfmoord willen plegen. Je hersenen produceren allerlei gedachten die totaal niet helpend zijn. Het erge hieraan is dat een door je hersens bedachte dreiging (“straks ontslaan ze me”) evenzo heftige lichamelijke reacties geeft als een echte bedreiging (het daadwerkelijke ontslag). Dus het maakt niet uit of een gebeurtenis echt gebeurt of alleen maar in je hersenen gebeurt. Bij stress geldt dit ook.

Zo sterk is dus je brein!

Hieronder mijn artikel met tips, uitleg en ideeën hoe je je op de nuttige in plaats van op de nutteloze gedachten kunt richten. Doe er je voordeel mee! Mij helpt het behoorlijk!

Wat hersenen (behoren te) doen


Je hersenen produceren de hele dag door gedachten. Veel daarvan zijn onbruikbaar voor een gelukkig en constructief leven. Dit is niet waar je hersenen voor gemaakt zijn. Waar zijn de hersens dan wel goed voor?

  • Om oplossingen en ideeën te bedenken
  • hersenen
  • Om plannen te maken
  • Om te berekenen en rekenen
  • Om zaken te verklaren, logisch te beredeneren
  • Om feiten of gegevens te onthouden
  • Om een taal te spreken

Jammer genoeg gebruiken we onze hersenen te veel om ondermijnende gedachten te maken. Zelfs gevoelens zijn veelal verpakte gedachten. Als je denkt “ik voel me gedwongen om “ja” te zeggen”, is dat niet een gevoel maar een gedachte: je bedenkt dat de ander jou dwingt. Dat levert een bepaald gevoel op, bijvoorbeeld een gevoel van boosheid. En dit geeft weer allerlei reacties in je lichaam. Het is jouw brein die deze gedachte produceerde toen iemand jou probeerde te overtuigen om “ja’’ te zeggen. Zo ontstaan stressvolle gedachten. Het mooie aan het feit dat jij deze gedachte (in een split second) produceert, is dat jij kunt besluiten of je deze gedachte blijft geloven of dat je um wegwuift. Hoe doe je dat?

Hoe ruim je negatieve gedachten op?


bezem

Hoe kun je zorgen dat je minder van deze negatieve-gevoelens-producerende gedachten krijgt, zodat je een gelukkig en constructief leven kunt leiden? 1.

  1. Zorg dat je voldoende weerstand hebt. Als je moe wordt, is de kans groter dat je gaat piekeren. Op één of andere manier heb je daar minder grip op dan wanneer je goed geslapen je dag in gaat.

  2. Als je een negatief gevoel bij jezelf op merkt, ga dan na welke gedachte daaraan vooraf ging. Bijvoorbeeld “dit ga ik nooit afkrijgen”. Zeg dan tegen jezelf “dit denk ik nu dus”. Oefen daar een tijd mee.
  3. En als je bij het lezen van deze tip een negatief gevoel krijgt, ga dan ook meteen na wat de gedachte is. Wie weet dacht je “dit gaat nooit lukken” of “zij heeft gemakkelijk praten”. Zet weer de volgende stap: “dit denk ik nu dus”. Het maakt dat je je minder identificeert met je gedachten. Dat is ook wat mindfulness probeert te bewerkstelligen.

  4. Zorg dat je vriendelijk tegen jezelf blijft doen. Het tegenovergestelde van vriendelijkheid is zelfkritiek. Zelfkritiek is totaal ondermijnend en het brengt je nergens, behalve bij perfectie en spanningen. Vriendelijkheid is een soort zelfcompassie. En compassie beschermt tegen stress. (wist je trouwens dat het tegenovergestelde van compassie competitie is? Ik was ook verbaasd. Dus stop met jezelf te vergelijken met anderen of beter te worden dan anderen; het geeft stress).

  5. Deel je gedachten met veilige anderen, ook de lelijke gedachten, de schaamtevolle en de niet-voor-andere-oren-bestemde gedachten. Voor mij is dit vanaf mijn 14e jaar een lifesaver geweest. Het helpt. Ten eerste omdat je wellicht merkt dat je niet de enige bent die dit soort gedachten heeft. Ten tweede omdat je bij het uitspreken ervan merkt hoe banaal of irreëel die gedachten zijn. En dat relativeert ze weer.

  6. Zorg voor een goede dag. Gelukkig zijn is namelijk niet een gevoel maar het gevolg van een activiteit! Uit onderzoek komen de volgende 6 activiteiten naar voren die een betere dag geven, zie het als een recept voor een gelukkig leven:
  • spelen
  • iets nieuws leren
  • anderen helpen
  • spirituele activiteit
  • (sociale) interactie
  • sport/bewegen (hierbij is het is niet: hoe meer hoe beter)
Dit recept blinkt uit in simpelheid. Ik hou daar van.

Zitten deze activiteiten ook in jouw dag? Ik hoop het! Wat helpt jou om jouw negatieve gedachten stop te zetten? Laat het me weten door een e-mailtje te sturen. Ik ben in de loop der jaren gaan zien dat mijn gedachten het meest hardnekkig zijn, maar dat ik er direct op kan ingrijpen.

Andersom werkt het ook; met het krijgen van een beter leven, zijn ook mijn gedachten gezonder. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met jouw gedachten!

©Anita Roelands

Deze nieuwsbrief is bedoeld voor manager en professionals die hun accu gevuld willen houden en hun stress en werkdruk de baas blijven, zodat ze met plezier hun werk kunnen doen en ook nog privétijd overhouden..

Wil je meer artikelen ontvangen met tips hoe je stress en werkdruk de baas wordt en je accu gevuld houdt, zodat je fit en fluitend naar je werk gaat? Meld je dan in de rechterkolom hiernaast aan voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book "Burn-out ontmaskerd" vol met tips en handvatten hoe je een burn-out kunt voorkomen. (persoonlijke gegevens blijven vertrouwelijk en worden niet doorgegeven aan derden)

 

Wil je dit artikel delen op LinkedIn of Facebook?