Net terug van vakantie, hoe hou je de ontspanning vast?

Veel mensen zijn net terug van vakantie. Jij ook? Heb je het heerlijk gehad?

Ik hoop het.

Ik hoor veel om me heen dat vasthouden van dit gevoel vaak maar één dag lukt. Iedere keer in september krijg ik klanten die aangeven "ik ben een paar dagen aan het werk en voel me al helemaal niet meer uitgerust". Dit is eigenlijk helemaal niet nodig.

Lees hier hoe je met succes ontspannen kunt blijven op het werk.

Hieronder vind je tips hoe je de ontspanning die je op vakantie had, vast kunt blijven houden. Zodat je met plezier en inspiratie aan het werk kunt gaan.

Zomerse groetjes, Anita

Vakantierust

Hoe lekker is het om niet zo veel aan je hoofd te hebben, een beetje uit te slapen, de tijd te nemen voor ontbijt, lunch en diner en elke dag iets te gaan doen waar je zin in hebt?

Bij terugkomst op je werk ben je waarschijnlijk lekker uitgerust en pak je de draad weer op. Waarom houd je deze ontspanning maar zo kort vast? Omdat je veel meer te doen hebt dan op vakantie, je hebt veel meer te doen, er komt meer op je af, ga je meer doen en als gevolg daarvan stijgt je adrenalineniveau weer.

De relativerende afstand die je had tot je werk is weg en ook dat kan een gevolg zijn van deze stijgende adrenalineniveaus (naast dat je letterlijk minder afstand hebt). In drukte is het daarom moeilijker om taken te overzien, je rustige tempo vast te houden en te relativeren.

Wat moet er gebeuren om de rust van de vakantie vast te houden

Wat werkt is om meteen bij terugkomst een overzicht te maken van je plannen en je doelen voor de komende tijd. Wat is voor jou belangrijk? Wat zijn voor jou de echte uitdagingen? Met welke houding wil jij in je werk staan? Schrijf ze op en leg ze op een prominente plek op je bureau, zodat je er een paar keer per dag aan herinnerd wordt.

Bekijk alle e-mails en alles wat verder op je afkomt vanuit het licht van deze doelen en uitdagingen. Zonder eigen plan, doel of eigen agenda, word je voor je het weet geregeerd door je omgeving. Een eigen focus kan maken dat je veel meer keuzes maakt, je eigen grenzen bewaakt en dat je daardoor meer vanuit rust werkt.

De basis voor ontspanning en rust

Een paar basisprincipes om het hoofd te bieden aan spanning, stress en drukte zijn: genieten van de kleine dingen, een goede slaap, sporten en tijdig hersteltijd nemen (ook tijdens je werk).

Genieten op je werk is het eerste wat vergeten wordt bij grote drukte. Waar geniet jij van op je werk? Doe je genoeg dingen waar je van geniet? Dat kan ook dat kopje thee of koffie zijn, maar ook genieten van de dynamiek die er in een vergadering heerst, de acties die je genomen hebt en de taken die je afgerond hebt.

'Resetten' tijdens een werkdag

Een manier om te herstellen van spanning en om ontspannen te blijven tijdens het werk is om jezelf te 'resetten' gedurende de dag. Hoe doe je dat?  Bij mij werkt het om een dutje te doen van 10 minuten op de uitklapbank in onze gespreksruimte. Ik sta uitgerust weer op alsof ik aan een nieuwe dag begin. Wonderlijk en ik kan het elk bedrijf aanraden om zo’n powernap-bank neer te zetten.

Er zijn ook andere manieren om te herstellen, zoals achteroverleunen in je stoel, rug tegen de leuning, billen op de zetel voelen en drie keer rustig te focussen op het verlengen van je uitademing. Je kunt ook bewust in een rustig tempo naar het koffieapparaat lopen.

Vakantiefoto's kijken ;-)

Een collega/vriendin zei ooit dat ze soms gewoon haar vakantiefoto's opnieuw bekijkt op haar telefoon en dat dit haar dan weer even dat ontspannen vakantiegevoel geeft. Zo simpel kan het soms zijn.

Vakantiegevoelens zouden eigenlijk niet vastgehouden hoeven te worden; ze mogen er gewoon altijd zijn. Iets vast willen houden geeft per definitie al spanning. Er is altijd ruimte (nodig) voor ontspanning en herstel, zelfs bij drukte. JUIST bij drukte!

Succes met ontspannen in de drukte!

Wil jij ook bijgetankt aan elke nieuwe dag beginnen en ontspannen de dag door komen, zodat je met plezier en energie je werk kunt doen, dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend gesprek.

In dit gesprek krijg je persoonlijke inspiratie, ideeën en kennis aangereikt over de mogelijkheden voor een productieve en vitale werkdag en hoe je bestaande spanninggevende eigenschappen kunt doorbreken.

Ik help je graag. Stuur mij een email en vraag dit gratis gesprek aan. Bellen mag natuurlijk ook: 075-77 202 56.

Op een ontspannen werkdag!

© Anita Roelands

Deze nieuwsbrief is bedoeld voor manager en professionals die hun accu gevuld willen houden en hun stress en werkdruk de baas blijven, zodat ze met plezier hun werk kunnen doen en ook nog privétijd overhouden..

Wil je meer artikelen ontvangen met tips hoe je stress en werkdruk de baas wordt en je accu gevuld houdt, zodat je fit en fluitend naar je werk gaat? Meld je dan in de rechterkolom hiernaast aan voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book "Burn-out ontmaskerd" vol met tips en handvatten hoe je een burn-out kunt voorkomen. (persoonlijke gegevens blijven vertrouwelijk en worden niet doorgegeven aan derden)

 

Wil je dit artikel delen op LinkedIn of Facebook?