afbeelding: Arend van Dam

val jij ook zo terug op je reptielenbrein?

“Ik móet zoveel van mezelf deze dagen”, zei ze.

“Ik maak me zorgen om het voortbestaan van ons bedrijf. Ondertussen zie ik iedereen ideeën op Facebook plaatsen, nieuwe producten verzinnen, bejaarden helpen. En dan denk ik: “dat moet ik ook” en dat geeft heel veel druk, alsof ik de hele tijd wat moet”.

De innerlijke Moeter (Pusher) is aan het woord

Zij kende deze IK goed (ik begeleid mensen met behulp van Voice Dialogue, een methode om innerlijke ‘stemmen’ ofwel ikken aan het woord te laten), maar had er geen last meer van. Tot nu toe. In deze onzekere tijd speelt deze IK veel meer op. Ze moet opeens heel veel van zichzelf.

Waarom moet ze opeens zo veel van zichzelf?  
Het aantal opdrachten wordt minder in deze Coronatijd. Ze heeft de verantwoordelijkheid voor haar bedrijfsonderdeel, een managementteam te leiden en ze is bang dat ze mensen moet gaan ontslaan. Met zenuwen in haar buik en lichte paniek staat ze ’s ochtends op.

Bij het wakker worden is daar ook direct de innerlijke Moeter die tegen haar zegt: “Begin na het ontbijt meteen met die belangrijke email te beantwoorden, maak daarna die opdracht af en bel die en die nog even. Oh ja, en haal straks nog postzegels om die kaarten op de bus te doen, en bel dan meteen even je dochter.” Veel to do’s.

Het positieve is dat deze Moeter haar helpt om haar zenuwen onder controle te krijgen; door te doen voelt ze dat ze grip krijgt. Deze Moeter is onderdeel van een primair systeem dat ‘aan’ gaat als er gevaar dreigt. Het doe-gedrag van haar inclusief zenuwen en lichte paniek past bij dit reactiesysteem. Het reptielenbrein speelt op.

Wat er minder gelukkig aan is, is dat die Moeter niet van stoppen weet. ‘Het’ geeft haar steeds nieuwe opdrachten. Het zeurt in haar hoofd. Ze wordt er moe van, verdrietig.

Het helpt haar in onze sessie om even stil te staan bij dit gevoel. Het stem geven aan deze Moeter maakt ook dat ze een verlangen voelt getroost te worden. Om te horen dat het wel meevalt en dat het goed komt.

Na het gesprek met deze Moeter, schuift ze met haar stoel terug naar de positie waar we het gesprek begonnen en realiseert ze zich dat er ook nog een Idealist / Perfectionist in haar opspeelt die zegt dat ze als manager dit soort gevoelens niet hoort te hebben. Verderop in het gesprek roert zich nog een Weldoener/Pleaser die graag goed wil doen voor anderen om goed bevonden te worden en die het wel eens is met vooral de sociale taken die de Moeter voorstelt.

Kwetsbaarheid

Terugkomend in het midden, met enige afstand van deze Ikken, maakt ze de balans op. Ze realiseert zich dat al deze Ikken haar primaire reacties zijn op stress en onzekerheid. De reptielenbrein-Ikken. Ze kan dat nu duidelijker zien en stil staan bij de onderliggende kwetsbaarheid. Dat is angst, pijn, verdriet en een diep verlangen naar geruststelling.

Hal & Sidra Stone, de grondleggers van de Voice Dialogue methode, noemen dat “midden” het Aware Ego, eigenlijk gewoon je bewustzijn. Hier wordt je je bewust van je gevoel, lichamelijke reacties daarbij en merk je de neigingen van je Ikken op (met hun stemmetjes in je hoofd).

Door even stil te staan bij jezelf, even de ogen te sluiten, jezelf af te vragen “hoe voel ik me nu?”, even je lichaam voelen, maar ook door meditatie, breng je jezelf in dit bewustzijn. Ik merk in deze dagen dat dit aware ego meer nog dan daarvoor een houvast is. Vooral omdat veel oude en bekende manieren van reageren weer sterker de kop op steken (bij mij zijn dat mijn Innerlijke Criticus die vindt dat ik meer moet doen en mijn Oplossingsgerichte Ik/Moeter).

In welke oude reflexen val jij terug?

Wat mij helpt is om niet meteen te handelen als mijn reptielbrein-Ikken iets zeggen, maar eerst gewoon maar eens te ‘horen’ wat ze zeggen en te voelen wat eigenlijk de onderliggende emotie is. Het geeft rust en reflectie. Ik ben blij dat er dan altijd wat ruimte komt om andere keuzes te maken. Bij mij wordt het in ieder geval meer afgewogen en bewust.

De kunst nu is volgens mij niet om meteen elke paniekgedachte om te zetten in actie, maar om dan (juist dan) eerst rust in te bouwen. Het geeft ruimte om naar boven te laten borrelen wélke actie wijs is. En daarna kun je handelen.

Blijf gezond!

Groet, Anita

PS Wil je ook zo’n sessie om jouw innerlijke reptielenbrein en Ikken tot rust te brengen? Laat het me weten via anita@roelandscoaching.nl of bel 075-7720256. We bieden beeldschermcoaching aan en dat werkt goed

Deze nieuwsbrief is voor hardwerkende topmanagers en professionals bij het voorkomen of herstellen van een burn-out en vervolgens werkplezier, gezondheid en vitaliteit in het DNA van hun organisatie te brengen.

Wil je meer artikelen ontvangen met tips hoe je stress en werkdruk de baas wordt en je accu gevuld houdt, zodat je fit en fluitend naar je werk gaat? Meld je dan in de rechterkolom hiernaast aan voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book "Burn-out ontmaskerd" vol met tips en handvatten hoe je een burn-out kunt voorkomen. (persoonlijke gegevens blijven vertrouwelijk en worden niet doorgegeven aan derden)

 

Wil je dit artikel delen op LinkedIn of Facebook?