Hoe stop je roofbouw op tijd?

Ik heb heel lang mijn lichaam niet gevoeld. Dit had enorme voordelen. Toen ik studeerde kon ik daardoor (jong en energiek als ik was) heel veel dingen tegelijk doen. Ik had een baantje, zag overdag en 's avonds vrienden, ik at bijna nooit alleen, ik leefde me uit in creatieve cursussen en o ja, ik studeerde erbij.

En ik vond het volkomen normaal dat ik zoveel deed. Ik wist niet wat vermoeidheid was en als ik het al was, was ik me er niet van bewust.

Veel mensen die ik in groepsprogramma's of in individuele coaching zie, hebben moeite om hun lichaam net zo serieus te nemen als hun verstand. Tijdens de lange uren op kantoor, waar je veel werk met je verstand moet doen, is het heel gemakkelijk om vermoeidheid te negeren, weg te spoelen met koffie of 's avonds te gaan rennen vanuit het idee dat je iets goed doet voor je lichaam.

misverstand

nooit meer burn-out

Het is echter een misverstand dat je lichaam er geen last van heeft als je het negeert of extra uitput. Je pleegt roofbouw. Het duurt echter een tijd voordat je daar burn-out van wordt, omdat je lichaam reserves heeft. Op het moment dat ik voor het eerst merkte dat ik een lichaam had, was het moment waarop ik afstudeerde. Ik voelde me hondsmoe. Nou had ik me daar nog overheen kunnen zetten (tot ik echt opgebrand zou zijn :-/), dat deed ik tenslotte sowieso. Maar wat ik vooral zo moeilijk vond, was dat alles me tegenstond. Zelfs praten stond me tegen.

roofbouw

Doorgaan terwijl er signalen zijn dat je belast bent, is roofbouw. En van roofbouw raak je uiteindelijk burn-out.

Maar die lichamelijke signalen dat je accu leeg begint te raken, kun je alleen opmerken, als je je daar bewust van bent. Als je je niet bewust bent van deze signalen, is het dus niet verwonderlijk dat je 'ongemerkt' burn-out raakt. Een burn-out krijg je echter niet plotseling. Het plegen van roofbouw, vermoeit beetje bij beetje je lichaam.

Het goede nieuws is dat je iets kunt doen aan het voorkomen van deze roofbouw. Zodat je tijdig door hebt, wanneer je lichaam bij moet tanken. En je juist door dat bijtanken enorme bergen kunt verzetten.

waar heb je behoefte aan?

Een tip om tijdig te merken wanneer je lichaam belast of 'op' begint te raken, is om even niet naar je verstand te luisteren. Je verstand en je wilskracht hebben namelijk verdomd goede redenen om nog even door te gaan (met de roofbouw).

In ons 3-maandenprogramma krijg je hier allerlei handvatten voor aangereikt, zodat je leert hoe je volledig je grenzen kunt bewaken en daarmee tijd over houdt om te genieten van je leven (naast je werkende leven).

Om je lichaam te testen of het vermoeid of belast is, vraag jezelf om het uur: "waar heb ik behoefte aan?". Ook 's avonds als je (verstand) nog allerlei activiteiten wil ondernemen, neem dan even de tijd om deze vraag serieus aan jezelf te stellen. Er komen echt andere antwoorden bij je op dan wanneer je jezelf vraagt: "wat wil ik?".

Bij de vraag "waar heb ik behoefte aan?" spreek je je lichaam aan en bij de vraag "wat wil ik?" je wilskracht en je verstand.

Waar kies jij voor?

Als je hier meer van wilt leren, voelen of weten, neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek, via anita@roelandscoaching.nl of via 075-7720256 om door te nemen wat je nodig hebt of waar ik je bij kan helpen.

Succes met deze vraag aan jezelf! Ik hoor graag wat jouw ervaringen zijn.

©Anita Roelands

Dit artikel is bedoeld voor manager en professionals die hun accu gevuld willen houden en hun stress en werkdruk de baas blijven, zodat ze met plezier hun werk kunnen doen en ook nog privétijd overhouden..

Wil je meer artikelen ontvangen met tips hoe je stress en werkdruk de baas wordt en je accu gevuld houdt, zodat je fit en fluitend naar je werk gaat? Meld je dan in de rechterkolom hiernaast aan voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book "Burn-out ontmaskerd" vol met tips en handvatten hoe je een burn-out kunt voorkomen. (persoonlijke gegevens blijven vertrouwelijk en worden niet doorgegeven aan derden)

 

Wil je dit artikel delen op LinkedIn of Facebook?