Vinden van een dagritme

Toen de Corona crisis uitbrak, dacht ik: “ohh, dat thuiswerken is ook wel heel lekker!” (en zeker ook voor klanten, die tegen een burn-out aan zitten). De week ervoor was ik in een miniretraite op Schiermonnikoog met wandelen, lezen, mediteren, inspiratie uitwerken en bezinnen in een heel prettig leefritme gekomen, waar ontspanning en inspanning elkaar mooi afwisselden. De tijd werd tijdloos en het gevoel van drukte verdween langzamerhand.

Thuiswerken leek aan dezelfde “rust” en “eigen tijd indelen” te beantwoorden. Zo kon ik het ‘vast’ houden. Het deed me denken aan de vraag van klanten tijdens coachingssessies hoe ze alles wat ze geleerd hebben ‘vast’ kunnen houden. Een verlangen om te koesteren wat goed gaat.

Als ik echter mijn Coronaweek #1 moet omschrijven, dan is er van dat "vasthouden van rust en eigen tijd indelen” geen sprake geweest. Man en kind maakten geluid en doorkruisten steeds mijn eigen ritme van werken, pauze, werken. Als ik wilde lunchen kwam het hen niet uit. En andersom. Allerlei doelen buitelden in mijn hoofd over elkaar heen. En dan kwam er weer een Appje binnen van vrienden en klanten waar ik digitaal contact mee had gezocht, waardoor mijn doelen werden doorkruist. We aten voor de tv om de Coronaberichten te kunnen volgen. Ik werd er somber van.

Kortom de heilzame rust en het eigen ritme dat ik een week eerder voelde, was weg.

Herkenbaar? Van die dagelijkse routines die weg zijn of doorkruist worden door deze nieuwe werkelijkheid?

Ik ben gestopt om vast te willen houden van wat eerder wel werkte. Er is een nieuwe situatie, in de maatschappij, maar ook thuis, met thuiswerken én een gezin om me heen. Ik heb deels een nieuw ritme gevonden:

  • Het dagelijkse fietsen naar mijn werk kan niet meer, dus ik wandel veel
  • In plaats van veel heen en weer te Appen met vrienden, ga ik naar buiten en bel hen, al wandelend. Ik voel de rust en de aandacht om te horen hoe het met hun gezondheid en veranderingen in werk gaat, en heb weer mijn wandelingetje ;-)
  • Alle andere Appjes behandel ik in een ‘batch’; ik kijk gemiddeld elke twee uur even op mijn mobiel (soms is dat al na een uur en soms pas na een halve dag). Ik kan me concentreren op mijn prioriteiten qua werk en de inspiratie oppakken die oppopt
  • We hebben afgesproken om minstens één keer per dag samen en aan tafel te eten
  • Ik ga op dezelfde tijd naar bed als altijd maar sta op wanneer ik wakker word (het voordeel van geen reistijd hebben), tenzij ik een digitaal coachgesprek om 9 uur heb gepland
  • We hebben aparte werkplekken gevonden afgezonderd van de geluiden van anderen

Nu ik me over heb gegeven aan ons gezinsritme in combinatie met mijn eigen behoeften blijkt thuiswerken inderdaad best lekker te zijn :-).

Ik las dat we echt goed voor onszelf moeten zorgen om in deze tijd van opsluiting en sociale afstand niet depressief te worden. Daarin zijn 3 dingen belangrijk:

  1. Voldoende bewegen
  2. Contact met anderen
  3. Een dagritme met vaste routines

Wilde ik je nog even meegeven. Hoe gaat het bij jou, met het vinden van jouw nieuwe Coronaritme?

Blijf gezond! Groet, Anita

Deze nieuwsbrief is voor hardwerkende topmanagers en professionals bij het voorkomen of herstellen van een burn-out en vervolgens werkplezier, gezondheid en vitaliteit in het DNA van hun organisatie te brengen.

Wil je meer artikelen ontvangen met tips hoe je stress en werkdruk de baas wordt en je accu gevuld houdt, zodat je fit en fluitend naar je werk gaat? Meld je dan in de rechterkolom hiernaast aan voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book "Burn-out ontmaskerd" vol met tips en handvatten hoe je een burn-out kunt voorkomen. (persoonlijke gegevens blijven vertrouwelijk en worden niet doorgegeven aan derden)

 

Wil je dit artikel delen op LinkedIn of Facebook?