Werken lijkt op topsport

Je levert hoogstaande prestaties en dat kost energie, de accu loopt leeg. In de topsport is herstellen van de inspanning cruciaal voor het behalen van succes. Tussen de trainingen door nemen zij herstelmomenten zodat ze tijdens de training de oefeningen met de hoogste kwaliteit en met volle aandacht kunnen uitvoeren. Onvoldoende herstel maakt dat er haperingen komen in de vorderingen en dat ze blessures oplopen.

Zo is dat ook bij (kantoor)werkers. Uit onderzoek blijkt dat als je herstelmomenten inlast het aantal fouten verlaagt en de snelheid waarmee je werkt hoger wordt! Genoeg redenen dus om herstelmomenten in te lassen.

Ook blijkt dat als werknemers tijdens deze herstelmomenten hun werkplek verlaten en wandelen, het energieniveau ook nog eens verhoogd wordt. Bij terugkomst op hun werkplek kijken ze anders naar problemen en dat is prettig als je vastgelopen bent, weerzin hebt of geen oplossing weet. Tussentijds herstellen leidt tot meer creativiteit en een beter probleemoplossend vermogen

Op welke manier kun je micropauzes nemen, zodat je herstelt?

  • Let 3 minuten op je uitademing en maak deze iets langer dan de inademing. Niet forceren (anders zet je het stresssysteem weer aan)!
  • Eet eens een stuk fruit of boterham met volledige aandacht, zodat je al rustende tijd neemt om te proeven wat je in je mond stopt.
  • Loop in een lage versnelling door de gangen of ga buiten wandelen en voel daarbij elke voetstap die je zet, op de grond landen. Ofwel loop met aandacht voor het lopen, of aandacht voor je adem, in ieder geval aandacht voor één ding tegelijkertijd.
  • Nog zo’n mindful micropauze: loop met volle aandacht naar de koffieautomaat en doe elke beweging met 100% aandacht. Dus dat je hand het kopje omvat en dat je de temperatuur van het kopje voelt. Dat je het kopje rustig naar de automaat beweegt. Dat je het neerzet. Dat je ziet hoe het daar staat en voelt hoe jij er op dat moment bij staat. Dat je ogen dan naar het keuzemenu bewegen en kijken. Dat je hand dan in alle rust het knopje van je keuze indrukt. Dat je hoort welke geluiden het apparaat dan maakt. Dat je de vloeistof in het kopje ziet en hoort lopen, etc. Voor je het weet ben je echt even ‘weg geweest’ met je aandacht en ben je bijgekomen.
  • Sluit even 3 minuten je ogen achter je bureau, op het toilet of op het moment dat je zit/staat te wachten op iets of iemand. Als je dit toepast komt er een moment dat je blij bent met wat extra tijd waarop je wacht op een klant of collega die te laat komt.
  • Luister naar een prachtig liedje via je koptelefoon zonder dat je ondertussen iets anders doet of aan iets anders denkt (geen multitasking!).
  • Als je flink vermoeid bent, geïrriteerd, zorgelijk of snel emotioneel, zoek een plek waar je flink achterover kunt leunen of zelfs kunt liggen, zodat je lichaam zich kan ontspannen. Zoek iets wat jou zo dicht mogelijk richting slaap brengt, want slaap is één van de beste manieren om te herstellen.

Hoe kun je dit toepassen op je werk

Bij topsporters is het gebruikelijk om te herstellen door ontspanning in de vorm van een goede nachtrust van negen uur en een middagslaapje van anderhalf uur.

Nu is het op het werk of op kantoor niet gebruikelijk om een middagslaapje te doen (hoewel ik echt voor powernap mogelijkheden op het werk pleit). Ook is zo’n lang herstelmoment niet nodig.

Een goede herstelmogelijkheid op het werk is de micropauze. Wat is dat? Micropauzes zijn korte pauzes van ongeveer drie minuten waarin je je puur en onverdeeld richt op je herstel. Je schakelt dus van je stresssysteem over naar je herstelsysteem, wat de accu weer gaat vullen.

Dat betekent NIET dat als je gaat zitten om te ontspannen, je vervolgens op je smartphone een spelletje kunt gaan doen; je gebruikt dan nog steeds het stresssysteem.

Zit er iets voor je bij? Misschien heb jij andere manieren om te herstellen? Ik hoor graag wat jouw herstelmomenten zijn? Laat het me hier weten, ik ben er echt nieuwsgierig naar.

Het is belangrijk om hier zonder afleiding even de tijd voor te nemen. Je herstelt namelijk pas op het moment dat je uit je stresssysteem komt. Dus gaan praten met een collega zal je best even (mentaal) ontspannen, maar het wil nog niet zeggen dat je herstelsysteem is aangegaan, dus dat het je accu oplaadt.

Micropauzes zouden een normaal onderdeel moeten zijn in het dagelijkse werk, geen uitzondering. Mesopauzes zoals de lunch of de vrije avonden om weer op te laden zijn veelal wel gebruikelijk en zeker macropauzes zoals het weekend om bij te komen of een vakantie worden goed gebruikt.

Je zal merken dat je niet alleen lekkerder werkt, maar dat je ook efficiënter wordt. Want je levert prestaties met energie en concentratie en na elk herstelmoment begin je weer met hernieuwde energie aan de volgende klus, taak of gesprek. Wees erop voorbereid dat je meer plezier gaat krijgen in je werk!

 

Wil jij ook bijgetankt aan elke nieuwe dag beginnen en ontspannen de dag door komen, zodat je met plezier en energie je werk kunt doen, dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend energiegesprek.

In dit gesprek krijg je persoonlijke inspiratie, ideeën en kennis aangereikt over de mogelijkheden voor een productieve en vitale werkdag en hoe je bestaande spanninggevende eigenschappen kunt doorbreken.

Ik help je graag. Stuur mij een email en vraag dit gratis gesprek aan. Bellen mag natuurlijk ook: 075-77 202 56.

Op een ontspannen werkdag!

©Anita Roelands

Deze nieuwsbrief is bedoeld voor manager en professionals die hun accu gevuld willen houden en hun stress en werkdruk de baas blijven, zodat ze met plezier hun werk kunnen doen en ook nog privétijd overhouden..

Wil je meer artikelen ontvangen met tips hoe je stress en werkdruk de baas wordt en je accu gevuld houdt, zodat je fit en fluitend naar je werk gaat? Meld je dan in de rechterkolom hiernaast aan voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book "Burn-out ontmaskerd" vol met tips en handvatten hoe je een burn-out kunt voorkomen. (persoonlijke gegevens blijven vertrouwelijk en worden niet doorgegeven aan derden)