Solliciteren; hoe je jezelf aantrekkelijker maakt voor de arbeidsmarkt

 

Als je van baan moet of wil veranderen dan is solliciteren allang niet meer alleen reageren op vacatures. Dat is wedden op één paard, wat ik het éénsporenbeleid noem. Het andere spoor is netwerken.

“Ja maar ik netwerk heel veel en het levert me niets op.” Bij doorvragen blijkt dat mensen borrels aflopen, visitekaartjes uitdelen, met vrienden praten en hun cv op LinkedIn zetten. Allemaal goede acties, maar nog steeds meer algemene acties in plaats van doelgericht netwerken om aan een baan te komen.

Waarom is netwerken belangrijk?
Vanaf het moment dat een functie vacant wordt, duurt het nog 6 weken voordat deze vacante functie openbaar wordt gemaakt. 60% van alle vacatures komt echter niet op zoek- of eigensites, maar worden in deze 6 weken via netwerken vervult.

Dit scheelt een werkgever bakken met geld voor wervingscampagnes en heel veel tijd om brieven te selecteren, mensen uit te nodigen en af te wijzen, telefoontjes te beantwoorden van sollicitanten etc. je kunt je voorstellen dat een werkgever graag via het eigen netwerk een geschikte kandidaat vindt voor de vacante functie.

Wat is netwerken?
Netwerken is eigenlijk vertellen welke baan je zoekt en zorgen dat je in contact komt met medewerkers die de baan hebben die jij zoekt, de zogenaamde functiehouders. Je komt dan in de omgeving (zowel online als offline) van mensen met de banen die jij zoekt. Hoe meer mensen je in dit netwerk kent, en hoe meer mensen weten dat je een baan zoekt, hoe groter de kans dat er aan jou gedacht wordt als er nieuwe vacatures zijn.

netwerk

Hoe kom je in je geliefde netwerk?
Door te starten vanuit je eigen netwerk van bekenden. Als je de mensen in kaart brengt die jij allemaal kent; kennissen, vrienden, oud-collega’s, clubleden, buren, genootschappen, besturen, etc. en nagaat wat hun functies zijn, zit daar altijd iemand tussen die iets met jouw gewenste baan te maken heeft.

Bazuin in ieder geval rond welke baan je ambieert en zorg ervoor dat ze je onthouden. Dit kan zowel in de reele wereld als online. Als je aan minstens 3 mensen per dag vertelt welk werk jij zoekt, weten aan het einde van de week al 21 mensen welke baan jij zoekt. Na 2 maanden weten al 168 mensen het.

Hoe zorg je ervoor dat ze je onthouden?
En je benaderen zodra er een functie vrij komt? Vertel vooral wat je WEL zoekt, niet wat je niet zoekt. Doe dit kort en bondig, anders onthouden ze het niet. Om echt indruk te maken en om door mensen in jouw branche onthouden te worden, dien je actief gesprekken aan te gaan met de functiehouders.

Kaja heeft door middel van het netwerken haar zelfvertrouwen in het solliciteren terug gevonden.
“Ik vond netwerken in het begin heel moeilijk. Ik dacht steeds: “ik ken niemand”, “waar moet ik beginnen?”, “ik kan mensen toch niet lastig vallen met mijn verhaal?”. Ook na een netwerkgesprek dacht ik wel eens: “en nu? Wat moet ik hier mee?”. Door gewoon door te zetten is het voor mij een 2e natuur geworden. De reacties van de mensen waar ik mee sprak waren eigenlijk heel leuk. Zij reikten ideeën en nieuwe contacten aan, ik kon mijn zoekprofiel toetsen aan de praktijk, waardoor het reëler werd en ik kreeg er zelf ook weer nieuwe ideeën door. Het grootste verschil met het begin is, dat het netwerken nu vanzelf gaat en dat ik het heel leuk vind. Ik spreek mensen aan, omdat ik weet dat het me verder kan helpen. Als ik niet zo vaak met mensen gesproken had, was ik veel meer in een cirkeltje blijven draaien. Ik hoef sollicitaties niet eens meer zo uitgebreid voor te bereiden. Ik heb vooral geleerd mezelf met enthousiasme te presenteren en heb er enorm veel zelfvertrouwen door gekregen. Daardoor zat ik tijdens het sollicitatiegesprek voor de baan die ik nu heb, er ontspannen, enthousiast en met veel zelfvertrouwen bij.“

Kaja Oehler, fysiotherapeut bij Revalidatie Centrum Amsterdam

Wat werkt niet in een netwerkgesprek?
Niet of ze een baan voor je hebben; je schrikt ze af. Hoe zou het zijn als ik nu aan jou vraag: het je een baan voor me? Vervelend toch? Wel is het prima om aan te geven dát je een baan zoekt en welke baan je zoekt.

Welke vragen kun je stellen?
Er zijn talloze andere vragen om te stellen, namelijk dat wat jij echt wilt weten! Bijvoorbeeld hoe hun dag eruit ziet, of ze tips voor je hebben, hoe groot ze de kans achten voor jou om aan deze baan te komen, of ze tips voor je hebben, hoe zij het werk ervaren, wat hun achtergrond is, hoe zij aan deze baan gekomen zijn. Over het algemeen vinden mensen het erg leuk om over hun werk te vertellen aan een geïnteresseerde.

Enthousiasme
Het allerbelangrijkste is jouw enthousiasme. Dat kan alleen als je ook echt solliciteert naar werk waar je hart ligt. Alleen gemotiveerde mensen wordt een baan gegund.

Bedankt voor je aandacht!
En vooral veel plezier met netwerken!

Word je binnenkort ontslagen en zoek je begeleiding bij solliciteren?
Breng dan het traject “Gemotiveerd van baan naar baan” onder de aandacht van je werkgever. In dit traject leer je de beren op de weg van het solliciteren uit te schakelen en netwerken tot een actieve strategie te maken bij het solliciteren.

Bel voor het maken van een intakegesprek met 075-7720256 of 06-24244601.

Anita Roelands

 

Ik begeleid managers en professionals met veeleisende banen in profit, onderwijs, zorg- en culturele sector die zich overbelast voelen en vinden dat het zo niet langer kan. Ik ben arbeidspsycholoog en ik help je om 'n burn-out te voorkomen en de accu gevuld te houden zodat je elke dag fit en fluitend naar je werk gaat.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Connect met mij op LinkedIn of stuur je mail naar anita@roelandscoaching.nl

Wil je meer artikelen ontvangen met tips hoe je stress en werkdruk de baas wordt en je accu gevuld houdt, zodat je fit en fluitend naar je werk gaat? Meld je dan in de rechterkolom hiernaast aan voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book "Burn-out ontmaskerd" vol met tips en handvatten hoe je een burn-out kunt voorkomen. (persoonlijke gegevens blijven vertrouwelijk en worden niet doorgegeven aan derden)

 

Wil je dit artikel delen op LinkedIn of Facebook?