wat je kunt doen om op koers te blijven in je werk

 

Zelfs als je in een baan zit die helemaal bij je past, weet je niet hoe lang dat zo blijft. Voor je het weet zijn er klein of grote wijzigingen in jouw werk, afdeling of organisatie (denk aan de vele reorganisaties die nu plaatsvinden). Hoe zorg je dat je daar niet door afgeleid raakt? Hoe blijf je gericht op de dingen die voor jou belangrijk zijn?

Dat doe je door waarde gedreven te blijven. Dat wat voor jou van waarde is in je werk of organisatie dient helder voor je te zijn om koersvast te kunnen blijven en je te blijven focussen.

Afwachten of alleen maar voldoen aan de verwachtingen is zonde van je potentie en werklust. De kans op burn-out wordt groter als je je als een volger opstelt die reageert op alles wat voorbij komt. Je loopt kans dat de baan steeds minder bij je past.

Hieronder een aantal tips hoe je er achter kunt komen wat jouw koers is en hoe je op koers blijft:

1. Maak een wensenlijstje van baanelementen die voor jou van belang zijn, bijvoorbeeld veel reizen, kortdurende projecten en veel samenwerken met collega’s. Dit geeft helderheid over wat je zoekt, maar maakt ook heel duidelijk wat je nu hebt of juist mist in je baan. Maak dit wensenlijstje elk jaar opnieuw.

2. Maak ook een lijst met waarden die voor jou het allerbelangrijkste zijn in jouw werk en leven en ga eens na wat bovenaan staat. Bijvoorbeeld vrijheid, verantwoordelijkheid of klantgerichtheid. Beschrijf voor jezelf wat je met elke waarde bedoelt, zoals voor mij is vrijheid heel belangrijk en ik bedoel daarmee de mogelijkheid om mijn eigen werktijd en koers te bepalen.

3. Ken je interesse en vertaal ze naar je werk (zoveel als mogelijk is). Je kunt je interesses vinden door te kijken naar de tijdschriften die je graag leest, welke artikelen in de krant je altijd het eerste naar zoekt, welke tvprogramma’s je graag kijkt en waarom. Dit geeft allemaal informatie over wat voor soort omgeving jij zoekt, met wat voor soort mensen en op welke manier. Als je bijvoorbeeld graag boeken leest over mensen die heftige gebeurtenissen in hun leven meemaken, is er een grote kans dat je graag met dit soort mensen werkt.

Vaardigheden om op koers te blijven


paard

4. Een belangrijke vaardigheid bij het op koers blijven is het vermogen om te registeren hoe het met je gaat. Als je hier aan voorbij gaat, mis je de signalen die zeggen “dit vind ik eigenlijk niet zo leuk” of “hier word ik erg blij van”. Dit geeft een deel van het stuur dat nodig is om steeds tussentijds bij te blijven sturen.

5. Registreer hoe blij (of niet blij) je bent met elke wijziging die plaatsvindt op je werk, bijvoorbeeld als er een nieuwe klant binnengehaald is of er een nieuw product gelanceerd wordt. Haal je wensen- en waardenlijstje erbij en kijk of het nieuwe product past bij wat voor jou belangrijk is in je werk. Dit bepaalt je vervolgactie: ga je hier een actieve rol innemen of laat je het aan je voorbij gaan?

6. Kijk bij de start van de werkdag even naar je waarden en neem je voor deze waarden ten volle tot bloei te laten komen. Dit is de kracht van focus. Zonder focus heb je meer kans dat de gebeurtenissen om je heen bepalen hoe de dag verloopt, nu heb je veel meer kans dat jij daar zelf invloed op uitoefent.

Dus: Om op koers te blijven in je eigen baan werkt het om je wensen en waarden te kennen en die elke dag opnieuw toe te passen, zodat je bij de wijzigingen of veranderingen die er op je werk plaatsvinden snel kunt bijsturen en vast kunt blijven houden aan wat echt van belang is voor jou.

Wil je meer weten over hoe je je eigen koers kunt leren kennen? Met veel plezier help ik je “De rode draad” te ontdekken waar jij je bed voor uit komt elke ochtend, waar je het ook al weer voor doet, je grootste innerlijke drijfveer. Je ontdekt wat jou diep van binnen en van jongs af aan inspireert zodat je van daaruit keuzes maakt en daadwerkelijk (loopbaan-) stappen zet.

Klik hier als je wilt weten wat “De rode draad” voor je kan betekenen.

Dit artikel is bedoeld voor professionals in veranderende organisaties die graag tips willen ontvangen hoe ze regie kunnen blijven houden op hun werkdag en tempo om daarmee productief te blijven en hun eigen koers te varen


Anita Roelands © 2015

Wil je meer artikelen ontvangen met tips hoe je stress en werkdruk de baas wordt en je accu gevuld houdt, zodat je fit en fluitend naar je werk gaat? Meld je dan in de rechterkolom hiernaast aan voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book "Burn-out ontmaskerd" vol met tips en handvatten hoe je een burn-out kunt voorkomen. (persoonlijke gegevens blijven vertrouwelijk en worden niet doorgegeven aan derden)

 

Wil je dit artikel delen op LinkedIn of Facebook?