een camping in Frankrijk beginnen? Misverstanden over passie en drijfveren


Als ik professionals die ik begeleid vraag wat hun ideale beroep en droombanen zijn, hoor ik vaak dat ze het liefst een camping in Frankrijk of een Bed & Breakfast zouden beginnen.

campingFrankrijk

Een lang gekoesterde droom, die misschien ooit, maar misschien ook wel nooit werkelijkheid wordt
. En als de droom concreet verwezenlijkt wordt, dan blijkt het niet altijd die langgekoesterde droom meer te zijn, maar ronduit een nachtmerrie te worden. Genante, maar kostelijke  tv-programma’s als “ ik vertrek” laten dit soms schrijnend duidelijk zien.

Wat er mis gaat, is dat deze droom als kant-en-klaar-pakketje serieus wordt uitgevoerd. Zonder goed na te gaan WAT er zo interessant en aantrekkelijk aan die camping in Frankrijk is. Misschien dachten ze dat het hen vrijheid zou geven, maar die vrijheid is in een 6-23 uur werkdag slecht te vinden.

Het is belangrijk om die droom eerst goed te onderzoeken op wat de werkelijke drijfveren van die droom zijn. Stel je hebt als ideaal dat je voor een NGO uitgezonden wordt om kinderen in Afrika te helpen. Wat trekt je daarin aan?

Dat kunnen verschillende redenen zijn. Je wilt misschien mensen van verschillende culturen ontmoeten, je helpt graag kinderen verder in hun ontwikkeling of vanwege de vrijheid die het werken in Afrika biedt.

Als je de onderliggende redenen kent waarom je bepaalde droombeelden hebt als bijvoorbeeld het runnen van een Bed & Breakfast, kun je deze drijfveren één voor één gaan verwezenlijken.

Je vindt je passie en drijfveren dus niet door blind je idealen te volgen, maar door deze idealen te onderzoeken; uiteen te rafelen en ze één voor één te realiseren. Stel je droomt al heel lang om een camping in Frankrijk te beginnen en de reden waarom je dat wilt is omdat het je heel veel vrijheid gaat bieden (althans dat denk je).

Als het vooral de vrijheid is die belangrijk voor je is, hoe kun je deze vrijheid nu al in je leven brengen? Wat voor vrijheid bedoel je eigenlijk? De vrijheid om zelf te beslissen? Dan zou je eens kunnen kijken of je in huidige werk meer naar je toe kunt trekken waar je over mag beslissen. Is het de vrijheid van het eigen baas zijn? Ooit overwogen om leidinggevende te worden of zelfstandig ondernemer?

Zo kun je zonder al te veel met de toekomst bezig te zijn al meteen gaan leven vanuit je passie en drijfveren, waardoor je je werk en leven inspirerend en zinvol kunt maken. Dan hoef je niet te wachten tot later als je groot bent ;-)

Een leuke oefening voor tijdens je vakantie

  1. Schrijf al je dromen, idealen en fantasieën die je over werk hebt, op (stel je krijgt vandaag 5 miljoen op je rekening gestort, wat ga je ermee doen?)
  2. Ga dan na wat je daar zo (specifiek) in aantrekt: dat zijn je drijfveren
  3. Hoe kun je deze drijfveren nu al in je leven en/of werk brengen?
  4. Wat is je eerste stap?

Rest mij nog je een inspirerende tijd te wensen! (als je deze oefening doet, gaat dat wel lukken).

Groetjes, Anita


Anita Roelands © 2011

 

Wil je meer artikelen ontvangen over hoe je stress de baas wordt en vol inspiratie blijft op je werk, zodat je optimaal sturing en plezier hebt op het werk? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.

 

Wil je dit artikel delen op LinkedIn of Facebook?