Het eerste signaal richting burn-out is OVERLEVEN,
niet vermoeidheid

Afgelopen jaren heb ik veel tips gegeven wat je kunt doen bij drukte en hoe je grip houdt op je werkdag.

Deze tips zijn bedoeld om jou te versterken om roofbouw op je lichaam en daarmee op je geest te voorkomen. Nooit meer (of nooit) burn-out is daarbij mijn missie.

Veel van mijn tips zijn gebaseerd op wetenschappelijke kennis, op eigen ervaring, maar ook op de ervaringen van honderden mensen die bij mij op training of in individuele begeleiding zijn gekomen.

Klanten hebben mij daarbij iets geks laten zien, een paradox; burn-out gaat gepaard met grote vermoeidheid, maar die vermoeidheid is slecht voelbaar in de fases daar aan voorafgaand! Hieronder lees je hoe dat komt. En waar moet je dan wel op letten om geen burn-out te krijgen?

Loesje

Wat gebeurt er in de overlevingsfase?

Ik werk in mijn begeleiding met een kleurenmethodiek, van rood naar groen. Rood is burn-out en groen is vitaal en gezond. Daar tussen zitten twee andere kleuren, fases waarin je accu verder leeg begint te lopen. Bij de eerste fase, geel, kun je nog goed ingrijpen en kun je ook nog wel je vermoeidheid voelen. Een reden om in te grijpen, zodat je op tijd weer terugkomt naar groen.

Bij de tweede fase, paars, is dat lastiger. Hierbij kom je in een overlevingsstand waarbij je er ALLES aan doet om overeind te blijven en je doelen te blijven halen. Stresshormonen zorgen voor de benodigde energietoevoer (wat dus ook weer energie kost; je accu loopt verder leeg). Die ‘energie’ maakt dat je je vermoeidheid niet meer goed voelt.

Wat ik mensen zie doen in deze overlevingsfase is:

  • Tot laat ‘s avonds doorwerken (email bijwerken) en werk mee naar huis nemen om dit “rustig in het weekend door te kunnen nemen”.
  • Niet meer sporten en privéafspraken afzeggen of verschuiven.
  • Een punt verder in de toekomst plaatsen waarop ze zich voornemen uit te gaan rusten. “Over drie weken is het afgerond”.
  • Hele korte emailreacties geven of geen reactie meer geven.
  • Alles ‘efficiënt’ doen; geen tijd voor gesprekken of grapjes tussendoor, de ene afspraak de voorgaande direct laten opvolgen en eten tussen de afspraken door, in de auto of achter het bureau. Haast!
  • Door gebrek aan overzicht of regie er werk bijnemen: “o, dat doe ik wel even”.
  • Onderwijl denkend: “ik krijg dit nooit af”. “Hoe krijg ik dit voor elkaar?”

Herken je dit? Het zijn vege tekens. Tekens die aangeven dat je grip begint te verliezen. Dat de verhouding tussen actie nemen en bijtanken zoek is.

Ik ben heel erg benieuwd naar jouw ‘paarse’ reacties. Wat doen jij als je in je overlevingsstand staat? Wat doe je dan op je werk? Hoe reageer je thuis?

Ik ben ook heel erg benieuwd wat je doet om hier weer uit te komen. Hoe zorg je dat je bovenstaande reacties doorbreekt? Stuur je antwoord naar mij persoonlijk via anita@roelandscoaching.nl.

Ik hoor het heel graag.

Heb je vragen of andere reacties? Laat het me weten, ik ben blij met je reactie.

Ondertussen wens ik je een fijne dag waarbij je hard werken afwisselt met bijtankmomenten. Anita Roelands

Deze nieuwsbrief is bedoeld voor manager en professionals die hun accu gevuld willen houden en hun stress en werkdruk de baas blijven, zodat ze met plezier hun werk kunnen doen en ook nog privétijd overhouden..

Wil je meer artikelen ontvangen met tips hoe je stress en werkdruk de baas wordt en je accu gevuld houdt, zodat je fit en fluitend naar je werk gaat? Meld je dan in de rechterkolom hiernaast aan voor de nieuwsbrief en ontvang het gratis e-book "Burn-out ontmaskerd" vol met tips en handvatten hoe je een burn-out kunt voorkomen. (persoonlijke gegevens blijven vertrouwelijk en worden niet doorgegeven aan derden)

 

Wil je dit artikel delen op LinkedIn of Facebook?